Vi kan kalla den för “VRKPF” 🙂

Jag har aldrig gillat LCHF, förmodligen
pga att de flesta (förmodligen alla) som jag känner som gått på dieten i
princip endast levt på kött, mejeriprodukter och bearnaisesås. MEN är
det inte intressant att Dieten heter Low crab high fat alltså Låg mängd
kolhydrater hög andel fett och inte Låg mängd kolhydrater hög andel kött
och animaliskt fett. ÄNDÅ är det så dieten framställs.

Jag ser stora stekar med bearnaisesås framför mig. Ingenting som jag tycker är något man ska bygga sin “kostcirkel” på.

Vi är allätare, vilket i min värld betyder att vi
behöver variation i vår kost. Jag tror stenhårt på att det är bra att
äta säsongsvarierat, och att
det är bra att äta det som finns i vår närhet och omgivning. Inte bara
pga miljöaspekter, utan även pga av att vi är synkroniserade på ett helt
annat sätt. Dessutom behöver vi få i oss de ämnena som finns runt
omkring oss, ofta i liten dos, för att inte bli allergiska mot det som finns runt omkring
oss. Ex pollen!
Tänker man lite logiskt så borde det vara så.
Dessutom, om man tänker logiskt så borde man äta mestadels grönt i olika
varianter, eftersom det är mestadels det vi kan äta. Jag tror egentligen
att till och med jag som äter mycket grönt äter lite väl enformigt. Mer
“ogräs” borde finnas på tallriken.

Jag brukar tänka “Hur hade jag ätit om det hade varit råprodukter?” Och jag tänker att det är en bra väg att gå.
Vi har i princip samma matsmältningssystem och ämnesomsättning som hos en människa för 100 000 år sedan.
Hur kunde en människa för 100 00 år sedan äta?
(Jag återkommer till svar på den frågan)

Kolhydratbovarna i min värld är snabba
kolhydrater, framför allt socker, och mjöl. Skulle vi inte odla det vi
gör mjöl av så skulle det inte finnas så mycket, logiskt tänkt – vi ska
inte äta så mycket av det. Dessutom skulle vi inte kunna få i oss så stor mängd som råprodukt.
Rotfrukter
som så många LCHFare säger är dåligt, tror jag inte alls att man ska
vara rädd för. Vårt 100 00 gamla matsmältningssystem är väl utformat för att både smälta och ta hand om de råvarorna. MEN som med allt annat så ska vi inte äta två kilo morötter perr dag heller. Ska man äta varierat kan man inte äta såna
mängder av något.

Jag tror inte heller att man ska äta så
mycket kött som många LCHFare även säger att man måste äta. Utan
kanske 1-4 ggr/vecka (inte dagar utan portioner). Och då tror jag att det ska vara av djur som vi själva “kan” (hade kunnat) fånga.
Det är samma sak här. Vårt matsmältningssystem är utformat efter hur de levde då. Och det var inte lätt att gå ut och fånga, släpa hem och sen slakta ko varje dag. Kanske till och med äta den rå.

Nya DNA studier visar på att vi inte förändrat får matsmältningsapparat sedan dess.

Jag tror mer på
en varierad kost med ägg, nötter, frön, mycket olika gröna växter rötter och knölar, rotfrukter, bär, olika linser och böner, frukt, bra fett som,
avokado, fet fisk, nötter, kallpressade oljor mm.
Alltså inte
nödvändigtvis flera kilo mejeriprodukter i veckan… lite lagom med kött (om ens alls). En del kanske kallar min filosofi
för LCHF? En del inte. De flesta LCHFare jag stött på äter nästan bara
kött och mejeriprodukter och en del LCHFare äter inte en enda grönsak
och det tror jag inte är bra alls(!). Prova “Sunt-furnuft-dieten” i en
månad så kommer du se fina resultat. Äter man så här så gör det inget om
man äter onyttigt ibland, det är det som är det fina 🙂


Inte för stora och inte för små portioner och gärna ca 5 mål om dagen.
(Sen
är det ju lite olika människa till människa men det kan ni få veta mer
om på en konsultation hos mig. Vad som passar mer och mindre för just
Dig)

Jag har alltid kallat “min diet” för sunt förnuft. Men
eftersom alla inte förstår vad jag menar med “sunt förnuft” så kan jag även kalla den för “VRKPF” – Varierat och rätt kolhydrat, protein och fett 😉

Ps. Grupper i världen som fortfarande äter på det sättet som jag ger exempel av, har inte våra moderna sjukdomar. Ex. Diabetes, högt blodtryck, cancer, alzheimers, hormonsjukdomar, allergier, torr/trasig hud, utslag och eksem, ångest, depressioner, sömnbesvär mm. Men lever ändå länge. Men när de börjar äta som oss (mjöl, socker, salt, kemikalier, stora mängder kött) så får de samma sjukdomar som oss också.

(Det här är ett blogginlägg jag skrev för drygt ett år sedan på min gamla blogg, men jag kände att det var värt att ta upp igen när jag läste den här artikeln idag. som stödjer min tro och filosofi)

Ha det gott och ät gått 🙂