Ett ämne som finns i stora mängder i broccoli kan stoppa brösttumörer på samma sätt som vanliga starka cancerläkemedel – men betydligt skonsammare. Närmare bestämt antioxidanten Sulforafan. Tidigare har prostataceller främst pekats ut men Sulforafan har visat sig kunna döda de flesta olika cancerceller som används i forskningslaboratorierna. Det är en vetenskaplig sanning som stärkts i försök på olika typer av cancerceller och i djurtester.
Forskarna har kunnat fastställa att tumörförökningen stoppades på samma sätt som för flera välkända anticancerpreparat genom att påverka cellernas skelettuppbyggnad och på så sätt stoppa celldelning, och forskarna säger själva att mekanismerna kan vara desamma men att sulforafanet är mildare och därför inte ger de svåra biverkningar som cancerpreparaten gör.Ämnet stimulerar även bildningen av naturliga antioxidanter i kroppen.

Nuvarande cytostatikabehandlingar mot cancer bromsar sjukdomsförloppet och kan ibland motverka att nya tumörer bildas. Studierna av broccoli och sulforafan visar däremot att cancern helt utplånas och att nya tumörer inte kan bildas då cancerns stamcellerna förstörs.

När och om de kliniska studierna av sulforafan som medicin lyckas, återstår att se. Studier av den här typen tar många år eftersom läkemedel måste genomgå många och omfattande tester där alltifrån biverkningar till jämförelsestudier med placebo ska genomföras. Den nya typen av målsökande cancerbehandling är unik och om dessa studier inte lyckas, öppnar resultaten ändå för nya möjliga läkemedel i kampen mot cancercellerna.

Förutom cancer finns forskning på att sulforafan också kan skydda mot bland annat diabetes, högt blodtryck, vissa ögonsjukdomar och ledsjukdomar. Att äta broccoli flera gånger i veckan minskar även risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Hur mycket man ska äta är svårt att säga, några exakta ”doser” är inte fastställda, säger Ola Hammarsten, docent och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Amerikanska forskningar har också visat att Sulforafan bl.a. skyddar luftvägarna mot de skadliga ämnena som finns i tobaksrök, bilavgaser och förorenad luft.

Nu visar nya djurstudier att det gröna kraftpaketet också kan hålla hjärnan i trim. Effekten tillskrivs alla nyttiga ämnen, fytokemikalier, som skyddar kroppens nervceller mot fientliga angrepp. De kan stärka blod-hjärnbarriären, hjärnans dörrvakt, som portar skadliga ämnen och släpper in nyttiga.

Dåligt minne? studier tyder även på att kålväxten kan aktivera hjärnans minnesfabrik.

Broccolin tycks även stimulera kroppens skydd mot de fria syreradikalernas fientliga angrepp på nervcellerna och höjer nivåer av signalsubstansen acetylkolin. Om fynden håller vad de lovar kan broccoli även bli ett av framtidens vapen i kampen mot Alzheimers och andra demenssjukdomar.

Bland nyttigheterna märks även fytokemikalien glutation som tycks stimulera kroppens eget avgiftningssystem. Intaget ger även Vitamin K, folsyra, kalium och kalcium.

Ju mognare grönsaken är desto mindre sulforafan innehåller den och helst ska den ätas okokt. Näringsämnen går upp i rök om grönsaken stormkokas i kastrullen. Vid tillagning är ångkokning vad som krävs för att vitamininjektionen ska bli optimal. Studier visar också att antioxidanter i naturlig form, d.v.s. i mat som grönsaker, frukt och oljor från fisk- och växtriket ger ett mycket bättre skydd än antioxidanter i tablettform.

Människorna runt Medelhavet har piggat upp sig med den energisnåla, vitamin- och mineralrika kålväxten i snart 2 000 år.
På 50-talet, när Broccolin kom till Sverige på allvar, var vi svenska näst intill lika svårflirtade som George H W Busch. Han bannlyste grönsaken år 1990 med orden: ”Jag är USA:s president och tänker aldrig mer äta broccoli.” Ingen vet, men hans era i Vita huset hade kunnat varat längre om han piggat upp hjärnan med hjälp av superstjärnan på grönsakstoppen. 😉

Andra positiva egenskaper:

– Stärker immunförsvaret

– Har antiinflammatoriska egenskaper

– Kan minska DNA-förändringar i kropp och hud

– Positiva egenskaper mot diabetes typ 2, högt blodtryck, artrit, autism

– Kan förhindra metastas spridningen av cancer

– Hämmar ökningen av neoplastiska celler

– Kan hjälpa till att förhindra godartade tumörer bli maligna

– Kan minska tillväxten av blodkärl som förser tumörer med näring och syre

I kliniska studier har forskare även tagit fasta på sulforafanets positiva egenskaper för huden.

– Anti-age

– Skyddar mot UV- strålning

-Kan förebygga/skydda mot hudcancer

-Kan reducera och ta bort hyperpigmentering

– Kan reducera/ta bort eksem, epidermolysis bullosa (EB) och i vissa fall även psoriasis

Broccolin är en vitaminrik grönsak och innehåller:
C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, folat och fibrer. B6 -, B1-, B2-, B3-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, kalium, Magnesium, zink och andra mineraler. Även en rik på protein.

Broccoligroddar

Broccoligroddar är ett alternativ för dig som inte tycker om smaken på broccoli. Dessutom innehåller broccoligroddar 20-50 gånger mer av det cancerskyddande ämnet sulforafan. Du sköljer bara broccolifrön och sår dem tunt på ett hushållspapper och ställer dem på ett ljust ställer. Efter 3-7 dagar är groddarna färdiga.

(har som vanligt valt att inte skriva ut källor i inläggen, men vill ni ha så är det bara att maila så skickar jag. Allt är sparat på min dator)

Som vanligt så gör jag en “kost Fakta”-tavla som man kan dela med nära och kära om man vill.
Den lägger jag ut på min Facebook-sida som du även kan Gilla! I albumet “Smart Mat”.

Ha en fin dag!