Vad många inte tänker på/vet om är att du får i dig mer syre av att dricka vatten än att andas. Vikten av att dricka vatten blir ganska tydlig då. Det är alltså lika viktigt att dricka ordenligt under dagen, som det är att andas. Och ingen av oss skulle få för oss för att plötsligt och medvetet dra ner drastiskt på andningen under en dag, eller ännu värre under en längre period.
Nu kan det ju ändå hända, undermedvetet, att vi håller andan osv pga exempelvis stress.

Andningen kommer perr reflex, och det ska egentligen törsten också göra. Men vi har lärt oss olika trick för att ”slippa” bli/vara törstiga. Ett av trixen är att vi vant oss att dricka kallt. Det som sker när vi dricker kallt är att vi lurar kroppen. Kroppen tror att den får i sig mer vätska än vad den egentligen gör. När vi dricker kallt chockar vi kroppen och ”stänger” av.

Vår vävnad fungerar i stort sätt likadant på insidan som den gör på utsidan. När vi duschar kallt eller lägger oss i en snöhög så drar vävnaden ihop sig och vi får en reflex att gå upp från snöhögen eller sluta duscha. Vår kropp upplever alltså ett obehag av kyla.
Samma sak händer när vi äter eller dricker kallt.

Nu pratar jag inte om ej upphettad dryck och mat. Utan rumstempererad och solvarm duger gott. Men under höst och vinter är det extra bra att dricka varmt (uppkokat).

Är vi i obalans eller har en lätt svullnad i magsäcken kan vi också uppleva att vi inte är törstiga trots att vi är det.

Ny forskning visar på att vi människor har över 90% vätska i kroppen. Vuxna som barn, men barn har någon % mer. Och eftersom vi ständigt rensar ut genom avföring och svett, så måste vi även vara noggranna med att fylla på.

Andra bra saker om hur vatten påverkar vår kropp är:

– Dina organ, framför allt hjärta och lungor, arbetar blir överbelastade vid vätskebrist (drick ordentligt innan/vid träning!)

– Hjälper matsmältningsprocessen

– Ger mjukare och smidigare hud

– Hjälper våra njurar att rensa ut gifter

– Gör att vårt imunförsvar orkar stå emot infektioner

– Stärker din benstomme

– Normaliserar blodtrycksfall

Vid vätskebrist kan följande hända:
0-1% Vi blir törstiga
2-5% Torr i munnen, huvudvärk, nedsatt prestationsförmåga

6% Kroppstemp ökar, tungt att andas, ökad puls
8% Yrsel och andningssvårigheter

10% Muskelkramper, uppsvullen tunga och

11% Dålig blodcirkulation och sviktande njurar

Vi kan behöva olika mängd vätska/dag. Ett väldigt enkelt sätt att hålla koll på vårt vätskeintag kan vara att titta på färgen av vårt urin. Vårt urin skall nämligen vara genomskinligt och inte lukta särskilt mycket (men kan bero på kost). Så om ditt urin blir färgat behöver du kort och gott få i dig vätska.

Vatten är ett enormt stor och viktigt ämne och detta är bara en liten del (en droppe i havet :P), men istället för att inte säga någonnting i ämnet så väljer jag att ta upp lite, pö om pö.

Och kom ihåg: Kolsyrat vatten är inte samma sak som vanligt vatten!

Jag lägger ut en faktabild på min Facebooksida, som du kan Gilla, om Du enkelt vill dela med dig till nära och kära. Bilden ligger i albumet “Smart Mat”

Ha en fortsatt fin dag!

/Liv