Mängder av stora och små studier har gjorts på Kakao de senaste åren. Intresset för choklad, kakao och polyfenoler och deras effekter på hjärt–kärlsystemet har ökat starkt inom den internationella forskningen under de senaste fem åren, då effekterna är häpnadsväckande. Även lipid- och glukosmetabolt inriktad forskning börjar ta fart.

Dessutom har flera metaanalyser utförts på basis av dessa studier, främst när det gäller blodtryck och/eller kardiovaskulär risk. Samtidigt har resultaten från flera observationsstudier publicerats, och medicinska översiktsartiklar har belyst området.

Kakao har genom tiderna använts som medicin mot alla tänkbara symtom, mer specifikt för det kardiovaskulära området kan nämnas angina pectoris, hjärtklappning, svimning, dyspné och trötthet.

– Kakao har det högsta antixoidantvärdet av alla uppmätta livsmedel i världen med ett ORAC-värde på 26.000 enheter och är därmed nummer 1 av all “supermat” i världen!

Ekologisk Rå kakaopulver innehåller över 25 200 antioxidanter per tesked, vilket gör det till en fantastisk antioxidantkälla. Faktum är att rå kakao innehåller HELA 367% mer antioxidanter än den traditionella, upphettade kakaon som finns i vanliga butikshyllor. Antioxidanter fungerar som våra städare i kroppen och neutraliserar de fria radikaler som orsakar skada och även får oss att åldras snabbare.

– Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen – bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Ger positiva känslor såsom seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin.

I kakaon finns också enetylamin som är byggstenen till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dopamin brukar kallas för hjärnans belöningsmolekyl. Därför kan vissa av oss uppleva lyckokänslor när vi äter kakao.

Rena hjärtmedicinen
Ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upptill nittio procent. I rå kakao finns det stora mängder antioxidativt magnesium. Genom att undersöka personer som drabbats av hjärtinfarkt har forskare kommit fram till att de flesta har alldeles för låga magnesiumvärden.

Blodtrycksänkande
När vi äter mörk choklad frigörs kakaons nyttiga antioxidanter, bland annat de så kallade polyfenolerna. De stimulerar kvävgas som är ett ämne som finns naturligt i blodet. När kvävgasen ökar slappnar blodkärlen av och blodtrycket
minskar.


Blodförtunnande propplösare

För att en blodpropp ska bildas måste blodplättar koagulera studier har visat att kakaons flavonoider motverkar just koagulering. När inte blodkroppar kan klibba ihop sig, kan inte proppar bildas. Choklad har därför tillskrivits blodförtunnande egenskaper i klass med läkemedel som Trombyl.

Tumörhämmare
Kakaons fytokemikalier hämmar tillväxten av tumörer i tjocktarmen.


Ökar insulinkänsligheten

Både diabetes typ 2 och hypoglykemi beror av insulinokänslighet. Tack vare flavonoiderna i kakaon förbättrar choklad insulinkänsligheten, vilket leder till att choklad skyddar mot alla former av blodsockersjukdomar.

Kolesterolsänkande
Trots att choklad innehåller en hög andel mättat fett, visar studier att kakaosmöret sänker det onda kolesterolet och höjer det goda fettsyrorna.

Viktminskande
Tro det eller ej, men vetenskapliga studier har visat att kakao hjälper dig att gå ner i vikt. Bland annat är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring. Dessa nyttiga fibrer bidrar även till ökad mättnadskänsla.

Ångestdämpare
I kakao finns många viktiga aminosyror, bland annat Tryptofan som tillverkar signalsubstansen Serotonin. Serotonin förekommer bland annat i hjärnan där det har till uppgift att reglera funktioner som ilska, humör och sömn. När Serotoninnivån i hjärnan är för låg påverkas humöret och risken för klinisk depression ökar.

Lusthöjare
Serotonin reglerar lustfunktionen, framför allt påverkar signalsubstansen vår sexlust. Choklad innehåller som du precis läste, Tryptofan, byggstenen till Serotonin. Dessutom visar studier att choklad har samma pulshöjandeeffekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten?

Uppiggande
Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen och vi får mer syre i blodet.

Placklösare
Åderförkalkning tros bero på att fria syreradikaler angriper det onda kolesterolet och oxiderar det. De oxiderade fettdropparna lagras i kärlväggarna och åstadkommer kronisk inflammation. Kärlväggarna blir tjockare och mindre rörliga, ju mer fett som lagras. Blodflödet minskar och blodtrycket höjs, tillslut kan åderförkalkning leda till att en blodpropp bildas, med allvarliga komplikationer så som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Antioxidanterna i kakao oskadliggör de fria syreradikalerna så att inte fettet kan oxideras och lagras i blodkärlen, resultatet blir att kakao motverkar åderförkalkning.


Boost för immunförsvaret

Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler. En god bit mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium. Choklad med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret.

Hög kakaohalt är inte en garanti för att chokladbiten är nyttig. Du måste smaka dig fram. De hälsosamma flavonoiderna ger inte bara våra kroppar en riktig hälsokur, utan ger också chokladen den bittra smaken. En beskhet som får många att grimasera.
Därför tar tillverkarna bort de nyttiga antioxidanterna från godiset. Inte heller går det att kombinera den med mjölk. Nix, för då förvandlas det bruna guldet till sand, eftersom
antioxidanternas medicinska egenskaper försämras.

Se upp för
Ögonkakaon från Fazer innehåller något förvånande aromer. Hemköps kakao av eget märke innehåller surhetsreglerande medel E 501 (Kaliumkarbonater, framställs oftast syntetiskt), kaliumkarbonat, och E 524, natriumhydroxid, eller kaustiksoda som det också kallas.

Leta efter
KRAV-märkt kakao, exempelvis Kung Markatta, så får du inte med E 524 på köpet. Däremot innehåller Änglamarks kakakopulver E 501.

Men det jag framförallt rekommenderar är ekologisk RÅ KAKAO.

Jag delar som vanligt en “Kostfakta-tavla” på min facebook-sida (som du även kan Gilla), den ligger i Albumet “Smart Mat” om du vill dela med Dig till nära och kära.