Ja, det går att köpa Ghi men det är så mycket godare att göra egen. Det är inte svårt eller jobbigt, men man kan behöva ha lite koll.

Ur boken ” Skapa din egen hälsa med Ayur-Veda. Insikter för livet” av M. Stigson

Gör så här: Smält ½ kg. smör, normalsaltat eller osaltat i en tjockbottnad, rymlig kastrull, utan lock på den svagaste värmen. Osaltat smör blir färdigt fortare än normalsaltat.

Först blir det ett skum. Vita fällningar flyter successivt upp till ytan. När det stått en tid kan du skumma av den, men vänta helst tills du ser att det inte längre kommer upp mer från botten. Skummet på ytan har då blivit mindre fluffigt och är lättare att ta bort.

Det renade smöret häller du försiktigt i en eller flera glasburkar. Sila gärna genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunnat skumma bort. Ju renare ghi desto bättre. Den vassleliknande bottensats som bildats i kastrullen ska du inte ha med – pass på för den rinner rakt igenom silduken! Om du låter smöret koka länge kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare, det är ok. MEN vidbränd, brun ghi är däremot oanvändbar.

Eftersom ghi är ren så är den mycket hållbar och kan förvaras i rumstemperatur. Gör du mycket åt gången så är det dock bra att förvara en del i kylskåp. Hur bra den håller sig beror på hur väl rengjord den är.

Vad jag har erfarat så måste det stå på plattan i minst en timme. Men man får gå och se till det då och då så ser man när det är klart. Det ska alltså bli genomskinligt. Guld.

Gör du rent ghi så håller det minst ett halv år. (det ska stå rumstempererat, då är det enklast att hantera, det blir väldigt hårt i kylskåp) Men du kommer hur som helst ha ätit upp det innan ett halvår.