Ogräs, skadeväxter, oönskade växter, sly. De växer överallt och ofta i mängder. Kalla dem vad du vill men nyttiga är dem. En del väldigt goda och dekorativa.

På bild: Brännässla, harsyra, viol, maskrosblad

Om vi stannar upp en sekund och tänker lite logiskt. Det finns en anledning till att ogräset växer över allt. Det är till för att vi ska ha det nära till hands och ha mycket av det. För tro det eller ej, men det är till för att vi ska äta det. Vi har dock blivit upplärda att det som det finns mycket av inte är lika fint som det som det finns lite av. Vi människor tycks dessutom alltid tycka att gräset är lite grönare på andra sidan. Spirulina är bättre än brännässla, gojibär är bättre än blåbär och så håller vi på i alla oändlighet. Men skulle vi titta lite på nyttiga ämnen skulle vi snart upptäcka att brännässla och blåbär är minst lika nyttigt som gojibär och spirulina. Vi har det bara i mängder runt omkring oss så i stället för att betala flera hundrakronor/kilo kan vi plocka dem gratis. Då anses det plötsligt inte lika fint.

Nu är det inte så att jag är emot varken spirulina eller gojibär, jag har både och här hemma i mitt skafferi. Men vi kan få ut så himla mycket av vår natur runtomkring oss, om vi bara intresserar oss för att titta efter och förstå fördelarna med det.

Det finns flera fördelar med att äta det som växer runt omkring oss men en klar fördel är att det minimerar risken för pollenallergier. Att få i oss det i små mängder regelbundet och processa det i kroppen har sina fördelar. Det blir inte främmande och vi bygger upp en tolerans. Se på världsdelar där de äter det som växer runt omkring dem och på exempelvis Sverige där vi inte äter så mycket av det som finns runt omkring oss (undersökningar visar till och med att Svenskarna väljer utlänska äpplen framför svenska på sommaren), Vart är det allergierna finns? – Jo i Sverige. Kanske kan vara något att tänka på. Vi är förmodligen inte lika allergiska mot pollenet i de länderna som vi äter frukterna i från.

Du behöver inte lägga ut tusentals kronor på nyttiga livsmedel, men välj inte ogräs som växer längs vägar.